FOGADJ ÖRÖKBE EGY HIÚZT!

Tudtad, hogy Magyarországon is élnek hiúzok? Az illegális kilövés és természetkárosító tevékenységek következtében azonban számuk mintegy tucatnyira csökkent, így jelentős populációról nem beszélhetünk. Ezek a rejtőzködő ragadozók folyamatosan helyet változtatnak, így nagy kiterjedésű háborítatlan erdőre van szükségük.

Örökbefogadásoddal most sokat tehetsz ezért a bojtosfülű ragadozóért.
Támogasd Te is a WWF Nagyragadozók Programját!

Hiúz

AZ ÖRÖKBEFOGADÓI CSOMAG TARTALMA

Plüss

A puha plüssfigura opcionálisan kérhető.
A csomagban található plüss mérete támogatási
összegenként eltérő lehet.

OKLEVÉL

A jelképes örökbefogadásról személyre szóló oklevelet állítunk ki, amely igény szerint más nevére is szólhat. Az örökbefogadás így egy eredeti és formabontó ajándékká válik.

WWF Magazin

Félévente beszámolót küldünk az aktuális híreinkről és elért eredményeinkről. A magazint nyomtatott, illetve digitális formában is kérheted, utóbbi választásával sokat teszel a fenntarthatóságért.

 


 

A hiúz macskaféle nagyragadozó, mely elsősorban az európai erdők lakója. Mérete a vizsláéval vethető össze, ezért nem számít nagymacskának, de a természetben betöltött szerepe alapján a hiúz is igazi csúcsragadozó. A WWF Magyarország több mint tíz éve foglalkozik a hazánkba visszatérő nagyragadozók helyzetével. Elsősorban kommunikációval (pl. kiadványok, előadások, médiamegjelenések) igyekszik fellépni a védelmükben, illetve terepi eszközök beszerzésével segíti a terepen dolgozó nemzeti parki szakértők adatgyűjtő munkáját.

 

NÉZZÜK, MI FENYEGETI A HIÚZOKAT

Illegális elejtések

A hiúz hazánkban rendkívül sérülékeny kis állománysűrűsége miatt. Egy-egy példány illegális elejtése hosszú távon visszaveti az állomány növekedését.

Mérgezések

Ezt a legtöbbször illegális tevékenységet nem is biztos, hogy a nagyragadozók elpusztítására használják az elkövetők. Ha azonban a méreg kijut a táplálékláncba, közvetve nagyragadozók és más védett állatok pusztulásához is vezethet.

Nemzetközi együttműködések hiánya

Európa nagyragadozó-állományainak kb. 80%-a határokon is átnyúlik. Folyamatos kapcsolattartás, egységes kezelés és tapasztalatcsere nélkül a határokon átívelő állományok nem védhetők meg hosszú távon.

Érdekellentétek

A különböző értékrendekkel rendelkező csoportok (pl. vadgazdálkodók, erdészek, természetvédelmi szakemberek, döntéshozók stb.) között elmélyülő lövészárkokat fel kell számolni a sikeres együttműködés érdekében.

 

A SZIMBOLIKUS ÖRÖKBEFOGADÁSODDAL A WWF-ET SEGÍTED ABBAN, HOGY:

  • Erdővédelmi Programja keretében elősegítse a nagykiterjedésű háborítatlan erdők kialakítását, védelmét
  • szorgalmazza a fenntartható erdőgazdálkodást
  • előadásokkal és kiadványokkal ismeretterjesztő munkát végezzen látszólag ellenérdekelt csoportok körében is